Ters Yüzlü Kılıç

Rurouni Kenshin
Meiji Kenkaku Romantan - Tsuiokuhen
   Bakumatsu dönemi. Japonya'da Tokugawa Shogunluğu'nun ve Edo Dönemi'nin son yılları. Devrim ordusu ile Tokugawa hükümeti arasında savaş var. Sokaklarda, savaş alanlarında, hükümet binalarında samuraylar ve suikastçiler kan akıtıyor.

   Kenshin, kılıcın kalbi...

   Himura Kenshin, devrim ordusundan bir samuray. Devrim için öldürüyor; güçsüzleri korumak, mutluluklarını sağlamak için.

   Shinta, köle tacirlerinin elinde. Bir gün haydutların saldırısı ile kendisini koruyanları kaybediyor. Şans eseri  Hiko Seijuro, Hiten Mitsurugi-ryu stilinin ustası tarafından kurtarılıyor.

    —Evlat adın ne?
    —Shinta.
    —Kılıç kullanan birisi için çok yumuşak bir isim. Bundan sonra senin adın Kenshin olacak.
    —Ken...shin.
    —Sana bazı şeyler öğreteceğim.

   Daha önce karşımıza bir daha insan öldürmeyeceğine yemin etmiş, ömrünü bir gezgin olarak geçirmeye karar vermiş olarak çıkan Kenshin'in, geçmişine dönüyoruz. Bir katil, kınından çekilmiş bir kılıç gibidir. Kınından çekilen  bir kılıcı durdurmak için kını gereklidir. Kenshin'i seri boyunca tekrar bir katile dönüşmekten alıkoyan, onun kını olan Kaoru yok. Peki Kenshin'in geçmişindeki kın kim?
    Kenshin, masum insanları devrin karmaşasından korumak için, eğitimini yarım bırakıp, ayrılmak için ustasından izin ister. Ustası her ne kadar gitmesini istemese de, şu sözlerle gitmesine göz yumar;

   "Kılıç silahtır, kılıç sanatı öldürme sanatıdır. Ne kadar güzel sözlerle süslersen süsle, gerçek bu. İnsanları korumak için insanları öldürürsün, insanları yaşatmak için bazılarının feda edilmesi gerekir. Bu tüm  kılıç tekniklerinin tek gerçek ilkesidir. Seni kurtardığım zamanki gibi yüzlerce, kötü insan öldürdüm. Ama  tabii onlar da insandı. Hepsi de kendi bildikleri yöntemle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlardı. Bu dağdan ayrılırsan, kendi kurallarıyla adaleti sağladığını düşünen insanların emri altında bir katil olarak yaşayacaksın."

    Kenshin dağdan ayrılır... Ve dört özel bölümlük hikâye başlar.

Rurouni Kenshin
    Seride devrim gerçekleşmiş, Tokugawa Shogunluğu çökmüş, İmparator Meiji başa gelmiş, Japonya hızlı bir batılılaşma ve modernleşme dönemine girmiştir. İmparator Meiji, Tokugawa dönemindeki feodal düzeni geride bırakıp, daha demokratik ve çağdaş yönetim uygulamalarını hayata geçirmeye çalışmaktadır. Ancak hükümette kirli işler dönmeye devam eder.
   Devrim sonrası, Kenshin için en değerli şey insan yaşamıdır. Öldürmenin, ne adaleti sağladığına, ne de insanlara mutluluk getirdiğine olan inancı kalmaz, kılıcını ters yüzlü bir kılıçla değiştirir ve kendi tarzıyla insanlara yardım eden bir gezgine dönüşür. Kurbanlarının hatıraları bir bir Kenshin'i rahatsız eder, ve Kenshin devrim sırasında öldürdüğü kişiler için kefaret aramaya başlar. Ancak bunu yaparken bir an olsun canıyla bir bedel ödemeyi düşünmemiştir. Bunun yerine var gücüyle yaşama tutunup güçsüzleri korumaya ant içer. Seriye hakim olan hümanist ve varoluşçu yaklaşım Kenshin'in kendisinde vücut bulur. Ölüme en çok yaklaştığı anlardan birinde; eğitimini tamamlamak için ustasının yanına döndüğünde, ustası tarafından kendi yaşamına değer vermediği için azarlanır.
   Hikâye ilerlerken Kenshin, geçmişinden fırlayan birçok "hayaletle" karşılaşır. İntikam arayan, adalet peşinde koşan, hükümeti yeni bir devrimle yıkmaya çalışan bu insanlar için, Kenshin'in tek bir cevabı vardır; "Devrim yıllarında hepimiz inandığımız şeyler uğruna,  farklı taraflarda çarpıştık. Artık zaman değişti. Devir insanların mutlu olduğu, kaos istemediği bir devir. Öldürmek artık hiçbir şeye yaramaz. Güçlerimizi mümkün olduğu sürece insanları korumak için kullanmalıyız."
  
Rurouni Kenshin. Meselimin sonuna gelirken diyorum ki; izleyin.

Yorumlar

  1. Kaç bölüm bu nereden ulaşabiliriz ?
    Bize download linki de versene.

    YanıtlaSil
  2. Animeou fansub grubunun sayfasında tüm bölümler, özel bölümler ve filmi mevcut. :)

    YanıtlaSil
  3. semaya yükselmeni ve yeni yazılarını büyük bir heyecanla bekliyorumm:)

    YanıtlaSil
  4. Oldukça güzel anlatmışsın. Merak ettim bu animeyi gerçekten :)

    YanıtlaSil
  5. 95 bölümlük seriden mi bahsettin filminden mi? 4 özel bölümlük hikaye başlar falan seriden sonra mı? Ben seriye 3 yıldır başlayacağım ama başlamak bu zamana kısmetmiş.:)

    YanıtlaSil
  6. İlk kısım, Rurouni Kenshin: Meiji Kenkaku Romantan - Tsuiokuhen'in anlatımı. Serinin dört özel bölümü. Anlatmaya özel bölümle başlamak istedim, çok etkilemişlerdi beni.
    İkinci kısım ise serinin tanıtımı. Rurouni Kenshin'in. Önce seriyi, sonra bir tane filmi var ve öneririm en sona Tsuiokuhen'i sakla. Enfestir. Kenshin'in geçmişini anlatıyor. Bir de söyleyeyim seri 60-70 arası asıl konu bitiyor sonrası ufak gelişmelerle ilerliyor. Ama Kenshin'in "Oro!" demesi için bile izlenir. :)

    YanıtlaSil
  7. hmm anladım. 4özel bölüm daha bir heyecanlı gibi sanki. Bir de, o "oro"lar beni bitirdi zaten:)

    YanıtlaSil
  8. 2. Karşilaşmalarında shintanın söylediklerini çok beğenmiştim.
    Onlar artık haydut yada köle taciri değil yanlızca ölü bedenler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder