Yaban Kızlar

"Yaban kızlara Kent'te nasıl yaşanacağını öğretme işini Nata üstlendi ve görevini içtenlikle yaptı. Kuralları öğretti. Neye inanıldığını öğretti. Kurallar adalet içermediğinden adaleti öğretmedi. İnanılana şahsen inanmasa bile inananlarla nasıl yaşanabileceğini gösterdi."
   Rahminde dünyalar, evrenler taşıyan, kalemini eline alınca bir bir onları doğuran kadındır size bakan. Anadır o. Bilimkurgunun ve fantezinin, ütopyaların ve distopyaların, Anarres'in, Urras'ın ve Yerdeniz'in ve daha nicelerinin anasıdır o. Yazmaya başladığı zaman dağları sarsabilen kadındır. Ged'in kayığında Yerdeniz'i dolaşan kadındır, Anarres'ten Urras'a giden gemideki kadındır, Ursula K. Le Guin.
  Bu kez, ne yapacağını önceden gözüne kestirmiş, yıllardır fırçasını o kadar ustalıkla savurmuş ki her darbesiyle dünyayı şekillendiren bir ressam gibi çıkıyor karşımıza. Kısa ve öz anlatımla size yine bir sistem kuruyor. Karakterler, mitler, geçmişler, gelecekler Ursula'nın düşlerine gark oluyor. Yaban Kızlar'da Taç, Toprak ve Kök insanlarının kurgusuyla karşımıza çıkıyor. Yapıyor, bozuyor, eleştiriyor, bozup tekrar yapıyor. Kendi sistemini kurup kendi sistemini eleştiriyor. Ütopya yaratırken, distopyaya dönüştürüyor. Güncel yaşam sorunsalından kaçabilecekken güncel yaşamın kofluğunda dolanıyor. Alternatif çözümler üretiyor. Sıradanı görüyor, onu kırıyor aykırıyı sinsice zihne sokuyor. Anarşiyi damarlarınıza zerk ediyor. Dikkat edin, bir Ursula K. Le Guin kitabı okuyorsunuz.

   Yaban Kızlar, Locus, Asimov ve Nebula gibi ödüllerin sahibi bir öykü. Kitabın içinde öyküden sonra Okurken Uyanık Kalmak isimli makalesi, kendisi ile yapılmış bir söyleşi ve şiirleri gibi Ursula okurunu tatmin edecek nitelikte ekler de bulunuyor. Ursula, Okurken Uyanık Kalmak isimli makalesinde kendisinin de içinde bulunduğu yayıncılık sektöründeki ve genel olarak düzen içindeki, kapitalistleşmeye, giderek kâr peşinde koşan ve hem okuyucuyu hem de yazarı sömüren, nitelikten ve özgünlükten yoksun bırakan sisteme dikkat çekiyor. Bir bir eleştiriyor. Büyük şirket sahiplerini hiç değilse bu kalleş, muhtemel riskler içeren edebiyat dünyasını terk edip gerçek işlerine, dünyayı yönetmeye davet ediyor. Bana inanmıyorsanız, Mc Donald's'a sorun söylesin.

 Sıradaki Savaş
Yer alacak,
Zaman alacak,
Can alacak
Ve hepsini boşa
Harcayacak.

   Ursula K. Le Guin'in Yaban Kızlar'ı Versus Kitap'tan. Meselimin sonuna gelirken diyorum ki; okuyun ve okurken uyanık kalın.

Yorumlar

  1. Kitaptan:

    “Sistemin takasa dayandigini ve takasın adil olmadigini anlamisti. Disaridan bakabilecek kadar uzagindan gelmisti cunku. Ve her kole, sistemi boyanmamis gozle gorebilirdi.”

    Gercekten guzel bir kitapti anasini sataim:)))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder