Gedo Senki

Söz sessizlikte,
Işık karanlıkta,
Yaşam ölürken;
Bomboş gökyüzünde
Uçarken parlar atmaca.
 -EA'nın Yaradılışı
   Ursula K. Le Guin'in Yerdeniz serisinin açılışını yapan bu dizelerdir, kiminizin bileceği üzere. Gedo Senki bu dizelerle açılıyor, yazarına, yaratıcısına bir selam niteliğinde. Ursula hayatın tüm anlamını şu beş küçük satırda nasıl da aktarıyor. Nasıl da bir evrenin, toprağın, tabiatın yaratılışına anlam kazandırıyor. Dünyadaki ışık daima karanlığın yanında aydınlatacak, söz sessizlikte duyulacak ve kahramanımız Atmaca, Ged, yalnızca bomboş gökyüzünde uçarken parlayacaktır.
   Ursula K. Le Guin'in Yerdeniz serisindeki kahramanımız Ged, animede ufak rol oynasa da bütün ihtişamıyla dikiliyor Arren'in yanında. Anime seriye göre epey farklı bir senaryo ile karşımızda, genel olarak üçüncü kitap, En Uzak Sahil'in kurgusu gibi görünse de içinde Tehanu'dan da kısımlar barındırıyor. Ursula bir röportajında Gorō Miyazaki'nin yönettiği animeyi izleyip beğendiğini dile getiriyordu. Üstadın sözünün üstüne söz eklemek bizim harcımız değil.
   Serinin ilk kitaplarında çoban Ged'in nasıl bir büyücüye dönüştüğünü, ve nasıl karanlıkla savaştığını okurken, üçüncü kitapta artık Ged, Roke'taki okulun Başbüyücüsü olmuştur bile. Ve dünyada bir takım terslikler olmakta, düzen bozulmaktadır. Dünya üzerindeki düzen, bir büyücünün en çok dikkat etmesi gereken şeydir. Ve pek tabii bir insanın da. Zira dünyanın yaratılışı ikilikler üzerine kurulmuştur ve her şey kendi içinde yine karşıtını barındırır. Ursula'yı aslen anarşist tarafından bilsek de bilinmeyen diğer yönü bir Taoist olarak yazdığıdır.

"Uzun zaman önce, ejderhalar ve insanlar birmiş. Ama mala mülke tamah eden insanoğlu toprağı ve denizi tercih etmiş. Özgürlük isteyen ejderhalar ise, rüzgâr ve ateşi seçmiş. O günden itibaren, ejderhalar ve insanların yolları ayrılmış."
   Fantastik edebiyatın Tolkien'den sonra en çok sevilen ve en iyi yazarlarından birisi olan Ursula K. Le Guin, her zaman kaleminden çıkan kelimelerin etiğini sorgulamıştır. Kalemini yalnızca kendi doğruları etrafında gezdiren bir kadın, zira bu noktada kendisini bazen dağları devirecek güçlere karşı kalem tutarken görmek mümkündür. Haksızlığın ve eşitsizliğin karşısında ilerleyen yaşına rağmen, aslında bu onun için bir negatif neden olmasa gerek çünkü geçen her anı yeni deneyimler için kullanan birisi, yazmaya devam ediyor. Yıllar yıllar önce kaleminden çıkan eser Gorō Miyazaki tarafından animeye uyarlanıyor ve beğeninize sunuluyor. Meselimin sonuna gelirken sizi Therru'nun şarkısıyla başbaşa bırakıyor ve diyorum ki, Gedo Senki'yi izleyin.

Yorumlar