Mezarlarınıza Tüküreceğim

   "'Yazmaya,' dedi. 'Best-seller romanlar yazmaya... Sadece best-seller. Tarihi romanlar, zencilerin beyazlarla yatacağı ve linç edilmeyecekleri, kenar mahallelerdeki iğrenç serserilerin arasında el sürülmeden büyümeyi becerecek saf genç kızların romanları.'"
   Mezarlarınıza Tüküreceğim'i okumaya başlarken bu tarz bir best-seller romanla karşılaşmayı beklemeyin. Zira, okurken şiddet ve aşırı cinsellikle karşılaşmak istemiyorsanız da bu kitabı okumanızı tavsiye etmiyorum. Ve baştan uyarayım ki size kitabın sonunu söyleyeceğim. Hazır olun!
   Lee Anderson; damarlarının sekizde birinden fazlasında zenci kanı var. Fakat kendisi diğer iki kardeşi gibi ait hissettiği ırkın görünüşüne sahip değil. Sıradan beyaz bir insan gibi görünüyor. Yalnız sıradan beyaz bir insandan farkı var. O, sıradan beyaz insanlara kin duyuyor.

    "Tom fazla namusluydu, bu da onun sonu olacaktı. Sanıyordu ki iyilik yapmakla iyilik bulunur, oysa öyle bir şey olsa bile, bu sadece bir rastlantıdır. Önemli olan tek bir şey vardır; o da öç almak, hem de fazlasıyla."

   Geçmiş travmaları sebebiyle insanlar, özellikle de zengin, beyaz halk üzerindeki düşünceleri aşırı uçlarda seyrediyor. Yaşamını belli çizgilerde intikam planları üzerine kuruyor. Beyazların arasında yaşadığı süre boyunca halkının ezilmişliğini üzerinden attığını savunuyor. Ve geçmişin intikamını alma vaktini bekliyor. Boris Vian belki de kendi muhalif tavrını Lee Anderson üzerinde hayata geçiriyor. Kof, yavşak gülümsemelerin arkasındaki çirkinliği görüyor ve başkaldırıyı, şiddeti ve uçlarda cinselliği yaşatıyor. Nitekim sonunu, kendi yaratısın beklediği gibi çıkarmasa da son kelimelerinde yine de insanların çirkinliğinden yakınmaya devam ediyor.

   "Köyün insanları onu yine de astılar. Çünkü o bir zenciydi. Pantolonunun altında kasıkları hâlâ kabarıktı."

    Boris Vian kitapları, şarkıları yasaklanan bir isim. Gerek siyasi duruşu gerek aşırı erotik bulunan eserleriyle. Ama sanki yasakçı zihniyete yine tek bir cevabı var;
  Mezarlarınıza Tüküreceğim.
  Boris Vian'ın kaleminden Mezarlarınıza Tüküreceğim; İthaki Yayınları'ndan. Meselimin sonuna gelirken size Boris Vian şiirinden bir parçayla veda etmek istiyorum ve diyorum ki; okuyun.
Söz dinlemeyin artık
Söyleneni yapmayın
Reddedin gitmeyi de
Savaşa katılmayın

Kanını vermek şartsa
İlk sizden başlayalım
Ağzınız iyi laf yapar
Buyrun Sayın Başkanım

Eğer peşimdeyseniz
Haber verin polise
Silahsız olacağım
Vursunlar isterlerse
                             -Asker Kaçağı

Yorumlar