Bi-Mong

   "Rüya bir anıdır. Rüyalar aracılığı ile sadece doğum anınızı değil, geçmiş yaşamlarınızı bile görebilirsiniz. Rüya aynı zamanda insanın gelecekte olacağından duyduğu korkudur. Sizin korkunuz ne?"
     Rüyaların zamansal ve mekânsal gerçek dışılığı, yaşamın zaman ve mekâna bağlı gerçekliğine ve bizlere korkular salan köhneliğine bir başkaldırıdır. İnsan, zaman ve mekân zincirlerini kırmadığı sürece özgürlüğü, hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir dilek olarak görür. Ve onlar dileklerin varlığını da yadsırlar. Ancak özgürlük, zaman-dışı ve zamanın, mekân-dışı ve mekânın birlikte kavranabilmesinde yatar. Onların ikisini birbirinden ayırmak mümkün değildir. Biri olmadan diğerini kavramaya çalışmak, ölümcüldür.

   "Rüyaların sınırı olmaz. İnsana korkunç bir felaket de getirebilirler. Bunu unutmayın. Siyah beyazdır, beyaz da siyah."
   Rüyaların varlıkları, fiziksel yaşamın varlıklarıyla iç içe geçmiştir. Ve rüyaları anlamaya çalışmak insanın benliğini bütünlemesine yardımcı olur. Ayrıca rüyalar, insana mitlerdeki gibi rehberlik de etmelidir. Tıpkı Yusuf'un Firavun'un rüyasını yorumlayıp, kıtlığın haberini verdiği gibi, onların rehberliğinde benliğimizin ve yaşamlarımızın kayıp parçalarına ulaşabiliriz. Öyle ki, rüyalar kimi zaman kaçtığımız ve yüzleşmek istemediğimiz benliğimizin gölgelerini bizlere gösterirken, kimi zaman da kavrayamayacağımız, hatta kimsenin kavramasına imkân bile olmayan binlerce yıllık birikimlerin açığa çıktığı farklı bir boyuttur. Ve bu boyuta geçerken temkinli olmak yapmanız gerekenlerin en başında gelir. Unutmayın. Rüyaların sınırları yoktur.

   "Ölümün rüyasını görmek kesinlikle ölümcül bir kazanın belirtisi değildir. Gerçek fiziksel ölümler kadar simgesel ölümler de vardır. Bunu şairler iyi bilirler; yıllar ölür, şarkılar ölür, sevgililer aşktan ölür ve mistik, yaşama karşı ölür:

     Bende benden hiçbir şey bırakma
     Senin yaşamını öylesine okumama izin ver ki
     Sonra benim tüm yaşamım ölü olsun*"
Richard Crashaw*
   Kim Ki-duk, Bi-Mong/Rüya ile sizlere, bilinçdışının ve rüyaların kapısını aralayıp, içine girmeniz için bir şans tanıyor. Meselimin sonuna gelirken diyorum ki, izleyin.

Yorumlar

  1. Ben epeydir rüya görmüyorum. Bende bloğuma beklerim.
    Görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Geldim, gördüm de. Siz biraz düş görün, ondan sonra ben bir daha uğrayayım.

    YanıtlaSil
  3. ne kadar yönetmen varsa o kadar rüya var değil mi?

    *** akira kurasawa Dreams (1990) http://www.imdb.com/title/tt0100998/

    *** Bernardo Bertolucci The Dreamers (2003)
    http://www.imdb.com/title/tt0309987/


    Filmler ve Rüyalar
    http://www.metiskitap.com/Metis/Catalog/Book/5306

    YanıtlaSil
  4. Kurosawa'nın adı da hep kazaya kurban gider. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder